Græskar på flere måder
Græskar på flere måder

Græskar på flere måder

05.Oct.2022

Hvem elsker ikke når græskar er omdrejningspunktet for hyggelige efterårsstunder med venner og familie? Fra forventningsglæde inden halloween, med planlægning af uhyggelige udklædninger, til tiden man tager sig til at skære kreative lanterner sammen – eller når der skal laves græskarretter, der kan lune på kolde efterårs aftener. Så er græskarret oplagt at samle sig om, i efteråret.

Tips til halloweengræskarret

Lad os starte med (u)hyggen! Om man er voksen eller barn, er der garanteret god underholdning, når der skal skæres græskarlanterner.

Du skal bruge en tusch, en skarp kniv-og en ske til at udhule med. Sid gerne med det udenfor (hvis vejret tillader det), for det sviner en del.

Herefter giver processen sig selv: Start med at tegne dit design på græskarret og begynd herefter med at skære. Start med toppen! Denne skal skæres af først, så du kan få indmaden ud, inden du skærer ansigtet.

HUSK at gemme kernerne, de kan nemlig bruges til en lækker græskarsuppe!

TIP: Du kan med fordel lave ekstra huller på bagsiden af dit græskar, så der er lidt mere luftcirkulation. Så brænder stearinlysene bedre.

Lækker græskarsuppe med ristede græskarkerner

Tag både græskar og familien med i køkkenet og lav sammen en lækker græskarsuppe med ristede græskarkerner. Græskarkernerne er rige på folsyre, som er et vigtigt element i vores kost. Vi skal faktisk helst have 200 μg dagligt-og 400μg, hvis du er gravid!

Et hokkaido græskar er et godt valg, til en græskarsuppe, da hokkaido græskar er sødere og smager af lidt mere end de store halloweengræskar – men man kan faktisk godt spise halloweengræskaret!

Huskede du at gemme kernerne fra dit halloweengræskar? For du skal bruge dem lige om lidt! Med græskarkernerne kan du nemlig gøre suppen lidt mere crispy – og så kan de nemt gemmes og bruges som toppings og tilbehør til salater eller ovenpå skyr og yoghurt om morgenen.

Dette skal du bruge til den lækre græskarsuppe med ristede kerner:
–600 g græskar i tern
–1/2 løg
–1/2 porre
–1 fed hvidløg
–1/2 terning grønsagsbouillon
–1 spsk. olie til stegning
–1 tsk.stødt muskatnød
–1 dl piskefløde – salt og peber (eventuelt en smule cayennepeber, hvis du gerne vil have den lidt spicy)

Start med at fjerne kerner og andet indmad i græskaret. Skær herefter græskarret i tern. Dernæst hakkes løg og porre fint og hvidløget presses i en tykbundet gryde. Svits løg, porre og hvidløg i olie. Skru herefter ned for varmen og tilføj græskartern og vand nok, så græskarret ikke brænder på. Rør grønsagsbouillon ud i gryden og læg låg på og lad græskarret koge helt ud. Tjek en gang imellem om der skal fyldes mere vand på. Når græskarret er blødt, blendes det hele godt med en stavblender til en cremet suppe. Smag til med krydderier og piskefløde.

Rist græskarkernerne på en pande i salt og olie ved høj varme, mens du bliver ved at røre i dem. Hvis kernerne begynder at poppe lidt, så skru ned for varmen, og så er de ved at være klar – velbekomme!

(Græskar)kage skal der til!

Intet efterår uden et lækkert stykke efterårskage til at varme sig på. Så græskarkage skal der naturligvis til!

Du skal bruge:
–300 g græskar
–100 g sukker (kan toppes af med rørsukker)
–2 æg
–150 g hvedemel
–1 tsk. bagepulver

Tilsæt en knivspids eller to at dit favoritkrydderi til efteråret; det kan være stødt muskatnød, kanel, kardemomme eller stødt nellike. Husk også at tilføje en knivspidssalt!

Start med at fjern kerner og andet indmad i græskarret og skær det, så du får store stykker, som du kan rive groft på et rivejern. Pisk herefter smør og sukker sammen, mens du tilsætter æggene en efter en. Bland dernæst hvedemel og bagepulver, samt dine favoritkrydderier i blandingen. Til sidst tilføjes det groft revede græskar.

Bag den lækre græskarkage i en forvarmet ovn ved 180 grader (varmluft) i 20-25 minutter.

Velbekomme!