Opskrifter på hjemmelavet marmelade | Klementin marmelade
Opskrifter på hjemmelavet marmelade | Klementin marmelade

Opskrifter på hjemmelavet marmelade | Klementin marmelade

12.Oct.2022

Efteråret byder på masser af klementiner og æbler, som er oplagte kandidater til hjemmelavet marmelade eller æblesmør. Marmeladen og æblesmøren kan bruges på både morgenskyren, pausebollen eller på sunde bananpandekager. Og så er hjemmelavet marmelade og æblesmør er ikke kun lækkert - det er også billigt og nemt at lave.

Hjemmelavet klementinmarmelade og æblesmør

Hjemmelavet marmelade: Klementinmarmelade

Sæsonen for klementinerne begynder så småt i september, men topper i vintermånederne. Du kender dem fra julen, hvor vi nyder dem som sunde snacks ved siden af varme drikke og julegodter. Men klementin kan spises hele vinteren, og marmelade er et lækkert alternativ til andre citrusmarmelader. Og så kan den peppes op med forskellige krydderier, for at gøre det mere krydret eller julet. 

Det skal du bruge:

–       20 økologiske klementiner

–       2 citroner

–       1 l vand

–       7 dl sukker

–       1 spsk. stødt kardemomme

–       1 spsk. kanel 

Pil dine klementiner og skær dem i små stykker. Gem skralden fra 3 af klementinerne, som du skylder og sætter til side. Tilføj klementinerne til en gryde og pres juicen fra citronerne i. Tilføj både sukker, krydderier og vand og tænd blusset på middel varme. Imens skærer du klementinskralden fra før i små tynde strimler og tilføjer også det til gryden. Kog marmeladen indtil alt vandet er fordampet og massen er blevet tyk. 

Når marmeladen har kølet en smule, kan du vælge at blende den for finere konsistens eller lade den være som den er, hvis du ønsker marmeladen mere grov. Tilføj den nu til et steriliseret glas (dette kan gøres ved at koge glasset af eller ved at ryste glasset det med en smule vodka i). 

Hjemmelavet æblesmør

Æblesmør består egentlig ikke af noget smør, men er perfekt til at smøre på morgenbollerne, bruge i bagværk eller på yoghurten om morgenen. Der er mange lækre efterårsæbler, som du kan bruge til dit æblesmør. Men at fortrække at bruge er æbler som er sød-syrlige, med masser af aroma. 

Det skal du bruge: 

1 kg cox orange æbler

4 del vand

1 vaniljestang

0,5 citron

1 dl sukker

1 spsk. kanel 

Skær dine æbler i små stykker og smid dem i en gryde. Tilføj vand, sukker, citronsaft, en hel flækket vaniljestang og kanel til gryden, og lad simre på middel varme. Når æblerne er kogt ind til en mos, sies massen igennem en si, så den bliver helt blød. Vaniljestang og eventuelle æbleskralder kasseres. Kom massen tilbage i gryden og kog den yderlige ind, indtil den har en konsistens som smør. 

Lad æblesmøren køle en smule ned, og tilføj den nu til et steriliseret glas (dette kan gøres ved at koge glasset af eller ved at ryste glasset det med en smule vodka i). 

Sunde bananpandekager

Bananpandekager er super nemme at lave og passer perfekt til din hjemmelavede klementinmarmelade eller æblesmør. Massen kan enten piskes i hånden, eller hurtigt laves i en blender. 

Dette skal du bruge: 

–       2-3 modne bananer

–       2 æg

–       1 d mælk

–       1 dl hvedemel 

–       1,5 dl havregryn

–       1 knivspids salt

–       0,5 tsk. bagepulver (valgfrit)

–       Smør til stegning

Blend dine ingredienser og steg dine pandekager på en varm pande. Tilføj bagepulver og lad dejen hvile 20min, hvis du godt kan lide dem lidt tykkere, ligesom amerikanske pandekager. 

Som topping kan du tilføje din hjemmelavede klementinmarmelade eller dit hjemmelavede æblesmør! Mums.

Tip: Gem dine overmodne bananer i fryseren, så du altid har bananer på lager til en omgang bananpandekager – de kan sagtens blendes frosne eller bruges når de er optøet. Dejen til dine bananpandekager kan også sagtens laves aftenen før. Blot husk at stil dejen på køl, indtil du skal bruge den om morgenen – og så skal bagepulveret bare undlades, indtil 20 min før tilberedning.

Velbekomme!