Sådan laver du sunde påskeæg
Sådan laver du sunde påskeæg

Sådan laver du sunde påskeæg

02.Apr.2022

Påsken byder som regel påskefrokoster og masser af søde sager. Men et påskeæg behøver ikke være hvinende sødt for at være lækkert. Vi er kommet op med nogle bud på, hvordan du kan lave sundere hjemmelavede påskeæg til dig selv, din familie eller påskens gæster.

Ideer til påskeæg

Vi har samlet en masse idéer til, hvordan du kan lave sundere påskeæg. Ved at bruge tørret frugt og nødder behøver dine påskeæg slet ikke at indeholde en masse sukker og tilsætningsstoffer for at smage af de påskegodter, du kender.  

Påskeæg med svesker, mørk chokolade og hindbær

Massen, som du skal bruge inde i dit påskeæg, laves af svesker, som giver en helt naturlig sødme. Svesker er gode at bruge som erstatning for raffineret sukker – og så er de gode for fordøjelsen.

Der er uendelige måder at pynte dine æg, her har vi valgt frysetørrede hindbær, da de giver lidt syrlighed og en fin farve.

Det skal du bruge (ca. 8 æg):

–       10-12 svesker

–       100 g. 70% mørk chokolade

–       2-3 spsk. kakaopulver

–       1 spsk. frysetørrede hindbær

Kom svesker og kakaopulver op i en foodprocessor og blend indtil massen samler sig. Er massen for klistret, kan mere kakaopulver tilføjes.

Køl massen ned i 15-20 min, så den er kølig og derfor nem at forme æg ud af.

Smelt din mørke chokolade over vandbad eller forsigtigt i mikrobølgeovnen, og dyb dine æg i chokoladen med en ske eller en madpind. Drys med frysetørrede hindbær, inden chokoladen smelter.

Lad dine påskeæg hvile, til chokoladen har sat sig – og så er de klar til servering!

Marcipanæg med chokoladeovertræk

Marcipan smager lækkert og er super at lave påskeæg med – og du kan helt selv lave din marcipan, uden en masse sukker.

Det skal du bruge:

–       225 g smuttede mandler

–       1 dl vand

–       3 spsk. rørsukker

Hæld kogende vand over dine mandler og lad det stå et par minutter. Smut skindet af mandlerne. Tør dem med lidt køkkenrulle inden brug. Sukker og vand varmes op på middelvarme indtil sukkeret er opløst. Lad lagen køle en smule.

Kom mandlerne op i en foodprocessor og blend dem til en homogen masse. Tilsæt sukkerlagen hen ad vejen, indtil massen får rette konsistens. 

Marcipanmassen skal bare køle af, og så kan du bruge den både til dine påskeæg eller lave en portion til jul. Vi anbefaler at dyppe dine marcipanæg i mørk chokolade og drysse med lidt nødder.

Hele dadler med ristede hasselnødder

Dadler smager skønt i mange sammenhænge – både i det salte og søde køkken. Teksturen er konfektagtigt i sig selv, og så kan man fylde forskellige ting i dem, der hvor stenen før sad.

Vi har i denne opskrift valgt at fylde dadler med en ristet hasselnød, og ellers lade dem være som de er, men vil man gerne kunne dekorere dadlerne med pynt, kan de også dyppes i mørk chokolade.

Vil man lave flere versioner af denne lette påskesnack, kan man fylde andre nødder og eller fx hindbær ind i dadlerne. Det er kun fantasien der sætter grænserne.

Påskeæg med appelsin og nougatsmag

Her kommer en opskrift, hvor du kan få din hjemmelavede marcipan i spil. Den passer nemlig perfekt til nougat – og vi har her en sundere opskrift på, hvordan du kan lave den.

Det skal du bruge:

–       Hjemmelavet marcipan (se opskrift længere oppe)

–       2 dl hasselnødder

–       8 dadler

–       1 appelsin

–       Vaniljeessens

–       1 tsk kakaopulver

–       Salt

Start med at riste hasselnødderne i ovnen ved 200 grader i 10 minutter. Du ved, at de er klar, når de er gyldne og skallen slipper. Alle skaller skal gnides af nødderne efter afkøling.

Blend dadlerne og hasselnødderne til en blød masse. Tilføj en knivspids salt, kakaopulver, vaniljeessens og lidt appelsinsaft og -skal. Blend igen. Værsgo, lækker hjemmelavet nougat!

Smør nougaten ud i en lille beholder eller bradepande og sæt den på køl. Er nougaten meget våd, kan det være en ide at fryse den, da den skal kunne skæres ud i små stykker til dine påskeæg.

Form til sidst et lille æg ved at lægge en terning af nougat ind i marcipanen. Ægget kan dyppes i chokolade og drysses med lidt ristet hasselnød eller spises uden overtræk.

Velbekomme!