Sund julekonfekt | Hvordan får man en sund jul?
Sund julekonfekt | Hvordan får man en sund jul?

Sund julekonfekt | Hvordan får man en sund jul?

01.Dec.2021

Konfekt, slik, bagværk, petits fours – kært barn har mange navne. Men det er altså muligt at holde en sund jul med sund julekonfekt, selvom du (ligesom os) har en svaghed for marcipan, chokolade, nødder, nougat og andre julegodter.

Sund julekonfekt og julesnacks

Det er nok ikke første gang, at du sidder i den kolde juletid og får lyst til at lade dig rive med i den dejlige julestemning og give los i alle julefristelserne. Det er i hvert fald ofte sket for os. Af den grund har vi udtænkt en smart plan for julen! Nemlig en måde, hvor vi kan hygge ligeså meget, som vi vil, men hvor fristelserne bare er skiftet ud med sund julekonfekt og sunde julesnacks. 

Sund julekonfekt

 

Disse julekugler smager super syndigt, men indeholder masser af tørret frugt, mørk chokolade og nødder – som bestemt kan tilfredsstille selv den sødeste juletand. 

Dette skal du bruge:
– 100 gram mørk chokolade (gerne 70% eller derover) 
– 100 gram blandede nødder (vi foretrækker hasselnødder og mandler) 
– 250 gram blandet udstenede dadler og abrikoser 
– 1/2 dl appelsinsaft 
– Sødemiddel efter behov 

Dette skal du gøre:
Alle ingredienser (vendt med chokoladen) skal hakkes i en minihakker eller med en stavblender til konsistensen er lækker og smooth. Dernæst skal du smelte chokoladen og komme den himmelske, flydende chokolade ned i fyldet og blande sammen. Massen skal køles ned og derefter trilles til den form, som du ønsker – man kan jo gå amok i kreativiteten!

Uanset om du holder dig til den gode (og nemme) kugleform, vil vi anbefale at trillede dem i hakkede mandler. Mums! 

Tørrede æblechips med julekrydderier

Disse tørrede æblechips er et perfekt sundt alternativ til f.eks. småkager, da de er sprøde og smager af de samme krydderier. De er super lette at lave og så kan de holde sig længe, hvis de opbevares rigtigt. 

Dette skal du bruge:
-2 æbler

-1 tsk. kanel

-1 tsk. stødt ingefær

-0,5 tsk. stødt nellike 

-0,5 tsk. stødt allehånde

Tænd din ovn til 160 grader. Hvis du har en kernehusfjerner kan æblerne beholdes hele, men ellers kan æblerne også skæres i halve og kernehuset fjernes. Skær æblerne i tynde skiver og spred dem ud på en bageplade med bagepapir. Blad krydderierne sammen i en skål og drys herefter lidt ud over æblerne. 

Tilbered dem i 45 min. til 1 time – og husk at vend æblerne undervejs. Æblerne er færdige, når de er helt tørret ud og sprøde. Opbevar dem i en lufttæt beholder og nyd dem hen over julen. 

Sunde juletræs snacks

Sunde julesnack behøver ikke være kedelige – man skal bare sætte fantasien i gang. Skal man imponere familien, kan man lave disse sunde juletræer som snacks. 

Dette skal du bruge:
-Flødeost

-Stegt grøn peberfrugt

-Grønne oliven

-Basilikum

-Spinat tortilla wraps

Fyld din tortilla wrap med alle ingredienserne og rul den stramt sammen. Tryk hver side af rullen indad, indtil den bliver trekantsformet. Pak rullen ind i film og sæt på køl i 1-2 timer. 

Når rullen har stået på køl, skæres den ud i mundrette stykker og så er der serveret med sunde juletræs snacks. Mums!

Chokolade dyppede klementiner

En hurtig sød og syrlig julesnack, som kan laves på under 10 minutter!

Dette skal du bruge:

-Klementiner

-Mørk chokolade 

-Kokos

-Frysetørret hindbær

-Mandelsplitter

Varm chokoladen i 1 min. ad gangen i mikroovnen eller over vandbad indtil den er smeltet. Dyp klementinbådene i den smeltede chokolade og drys med kokos, mandelsplitter eller frysetørret hindbær. Lad dem køle indtil den mørke chokolade har sat sig. 

Alkoholfri gløgg med æblemost

Gløgg er lig med jul, og den kan sagtens laves både alkoholfri og uden raffineret sukker. Lav den med æblemost i stedet, og server den med dine sunde snacks.

Dette skal du bruge:

– 1 l æblemost

– 1 frisk ingefær 

– 2 kanelstænger

– 8 nelliker

– 10 kardemomme kapsler

– 2 spsk. honning 

– 1 appelsin 

– 1 frisk æble til servering

– Mandelsplitter til servering

Kom alle krydderierne op i en gryde, pres saften fra appelsinen og tilføj et par skiver frisk ingefær uden skrald. Lad gløggen simre i en gryde i 15-20min. Server med mandelsplitter og frisk æble i tern. Bliver gløggen for stærk, kan man spæde op med mere æblemost. Husk den bliver stærkere jo længere den trækker. Nyd den på kold vinterdag.

Velbekomme!