Vitaminrig frokost med sæsonens råvarer
Vitaminrig frokost med sæsonens råvarer

Vitaminrig frokost med sæsonens råvarer

02.Feb.2023

Bliver det også tit til kedelige rugbrødsmader, eller noget hurtigt på farten, når du skal have en hurtig frokost? Frygt ej, for en god og næringsrig frokost kan sagtens være spændende og hurtig! Prøv nogle af vores idéer til opskrifter på en vitaminrig frokost, lavet med sæsonens råvarer.

Prøv nogle af vores idéer til opskrifter på en vitaminrig frokost, lavet med sæsonens råvarer.

Ristet rugbrød med tunmousse og syltede rødløg:

En god tunmousse behøver ikke være fedtet ind i mayonnaise. Den kan laves nemt, sundt og billigt – og er ideel at lave i større mængder, så du har til flere dage. Hvis du ønsker det, kan du altid tilføje flere grøntsager og frugt, så du får masser af vitaminer oveni.

I september og oktober kan du let få fat i efterårsæbler, der er rige på både A-, B1-, C- og E-vitamin, samt bladselleri der er rige på C-vitamin og folat.  

Det skal du bruge (3 portioner):

–       6 skriver godt rugbrød

–       2 dåser tun

–       2 bladselleri

–       1 æble

–       1 citron

–       1/5 agurk

–       1 dl creme fraiche

–       3 rødløg

–       0,5 dl sukker

–       1 dl eddike

–       2 spsk. olivenolie

–       Salt

–       Peber

Tunmousse:
Skær bladselleri, æble, ét rødløg og agurk i fine små tern. Bland tun, creme fraiche, citronsaft, salt og peber sammen i en skål og tilføj frugten og grøntsagerne. Tilsæt evt. mere citron eller creme fraiche efter behov.

Ristet rugbrød:

Rugbrødet lægges på en bradepande, pensles med en smule olivenolie og drysses med salt. Bag det i 15-20 min ved 180 grader (varmluft), eller indtil rugbrødet er sprødt. Skal det gå stærkt, kan rugbrødet også sagtens ristes i en brødrister.

Syltede rødløg:
Kog eddike og sukker forsigtig op på middel varme indtil sukkeret er opløst. Der kan tilføjes 0,5 dl vand til lagen, hvis man kan lide den mindre syrlig. Skær dine rødløg i skiver eller både og hæld den varme syltelage henover. Rødløgene kan sagtens holde nogle dage i køleskabet i en lufttæt og steriliseret beholder eller i et sylteglas.

Grønkåls salat med stegt græskar og mandler:

Sæsonernes råvarer kommer især i brug med både kål og græskar på menuen.

Denne salat er super let at lave og er proppet med gode vitaminer. Vitamin A og C fra grønkål, B-vitaminet folat som hokkaido græskar er rig på – og mandler, som er spækket med E-vitamin.

Mængden afhænger af, hvor sulten man er, da det er en salat, der mætter meget.

Det skal du bruge:

–       1 pose grønkål

–       0,5 hokkaidogræskar

–       50 g mandler

–       Olivenolie

–       Dijonsennep

–       Æbleeddike

–       Salt

–       Peber

Skyl grønkålen og riv den i mundrette stykker. Lav en vinaigrette på olivenolie, eddike og 1 tsk, dijonsennep og smag til med salt og peber.

Mandler ristes på en pande med lidt olie og salt, indtil de er sprøde.

Græskarret skæres i større tern og bages med lidt olie, salt og peber i ovnen i ca. 15-20 min på 180 grader, eller indtil det er mørt.   

Vend ingredienserne sammen og spis salaten til frokost.

Svampetoast med råmarinerede tranebær og brøndkarse:

Efteråret byder især på masser af lækre svampe (rig på D-vitaminer), så til frokost forslår vi en simpel svampetoast lavet på dine yndlingssvampe – måske du endda selv har været ude og plukke dem.

Det skal du bruge:

–       2-3 karl johan svampe

–       50 g friske tranebær

–       2 skiver surdejsbrød

–       Brøndkarse

–       Sukker

–       Salt

–       Peber

–       Smør

–       Timian

Rengør svampene og skær dem i skiver eller kvarte. Steg svampene med lidt smør, salt, peber og nogle urter, fx timian eller rosmarin, indtil de er gyldne. Vend de friske tranebær i sammen med lidt sukker og lad dem marinere i minimum 10 minutter. Server det hele på et stykke ristet surdejsbrød og drys brøndkarse på toppen.

Jordskoksuppe med urter og ristede kantareller:

Jordskokker er i sæson i oktober, og er en kilde til folat i kosten. Elsker du dem lige så meget som vi gør, kan du trygt prøve denne opskrift og sikre dig noget vitaminrig mad.

Opskriften her er til frokosten, man har god tid til at lave. Suppen kan eventuelt laves til aftensmaden, dagen før og varmes op igen til frokost dagen efter.

Det skal du bruge:

–       500 g jordskokker

–       1 løg

–       Timian

–       Rosmarin

–       Bouillonterning

–       0,5 l vand

–       Kantareller

–       Creme fraiche

–       Citron

–       Olivenolie

–       Smør

–       Salt

–       Peber

Jordskokker skrælles og skæres i tern. I en gryde steges løg i tern af, før jordskokker, urter, bouillon og vand tilføjes. Lad suppen simre i 20-30 min på middel varme. Blend til sidst suppen med en stavblender, indtil den er blød og lækker. Tilsmag med salt og peber.

Mens suppen koger, kan de ristede kantareller og en citron olie forberedes. Kantarellerne renses og steges på en pande med en smule smør samt salt og peber indtil de er gyldne. Lidt olivenolie, salt og masser af frisk citronsaft blandes sammen. Det kan være svært at få det til at emulgere – i så fald, så ryst det eventuelt i et glas med låg på eller i en tæt beholder.

Suppen anrettes med en lille smule creme fraiche, de ristede svampe, lidt citronolie og frisk timian.