C-vitamin | Vitaminer om vinteren
C-vitamin | Vitaminer om vinteren

C-vitamin | Vitaminer om vinteren

Mange går og føler os lidt mere trætte og sløve i vinterhalvåret, sammenlignet med om sommeren. Som dagene bliver kortere, bliver det dratisk både mørkere og koldere. Derfor kan det være en god idé i vinterhalvåret at være ekstra opmærksomme på de ting, vi kan gøre for at mindske træthed og udmattelse, for eksmepel gennem kosten.

Hvorfor nævnes C-vitamin altid om vinteren?

Vitaminer om vinteren

C-vitamin bidrager til at mindske træthed og udmattelse samtidigt med at det bidrager til nervesystemets og immunsystemets normale funktion. Men selvom flere tynges af træthed og udmattelse i vinterhalvåret, har vi faktisk ikke brug for mere C-vitamin i kosten om vinteren end om sommeren – kroppen har brug for 80 mg dagligt hele året rundt. 

Så hvorfor nævnes C-vitamin altid om vinteren? Det burde jo faktisk nævnes hele året. Og faktisk behøver det, heldigvis, ikke at være sværere at få dækket sit daglige behov for C-vitamin, bare fordi det er vinter. Der er nemlig flere fødevarer som er i sæson i vinterhalvåret, som indeholder C-vitamin; grønkål, peberfrugter, broccoli og rosenkål er alle rige på C-vitamin og nemme at få fat på også om vinteren. Overvej at bruge dem i friske salater, da C-vitamin nedbrydes ved bagning, kogning og stegning.

Hvis du er i tvivl, om du får dækket dit C-vitaminbehov gennem din kost, kan du supplere med et kosttilskud. APOVIT® C-vitamin 80 mg dækker kroppens daglige behov og kan fås på apoteket. 

Vores krop har brug for den samme mængde daglige vitaminer og mineraler hele året, men er du godt opmærksom på de nye retningslinjer for D-vitamin? Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle danskere i månederne oktober til april supplerer deres kost med et dagligt D-vitamin kosttilskud på 5-10 μg. I sommerhalvåret kan vores krop selv danne D-vitamin fra solens stråler, men i vinterhalvåret står solen så lavt på himlen, at vi ikke selv kan danne D-vitamin fra solen.

Kosttilskud kan dog ikke erstatte en varieret kost.