Fordøjelsen – Sådan opnår du en bedre fordøjelse
Fordøjelsen – Sådan opnår du en bedre fordøjelse

Fordøjelsen – Sådan opnår du en bedre fordøjelse

Den meget basale beskrivelse af menneskets fordøjelse kan forklares, som det system, der transporterer maden hele vejen igennem kroppen. Fordøjelsen foregår lige fra du indtager vådt eller tørt til det ender nede i toilettet.

Men en ting som er vigtig at huske er, at det er fra maden vi indtager, at vi optager næringsstoffer, proteiner, fedtsyrer, vitaminer og mineraler. Derfor er optagelsen af vitaminer og mineraler afhængig af din fordøjelse – for hvis fordøjelsen ikke fungerer optimalt, kan det påvirke din evne til at optage dem. Og hvad hjælper det så at spise sundt, kan du måske tænke?

Så lad os prøve at gå igennem den vilde proces i fællesskab! Hvis du forstår din fordøjelse, kan du nemlig bedre forstå og lytte til din krop og lære at opnå en bedre fordøjelse og undgå fordøjelsesbesvær.

Fordøjelsen step by step

Fordøjelsen består meget simpelt af en rækkefølge, som først tager din mad igennem munden, dernæst spiserøret, mavesækken, tolvfingertarmen, tyndtarmen, tyktarmen og sidst, men ikke mindst, endetarmen.

Leveren, galdeblæren og bugspytkirtlen hører også med, men spiller sig ud i en del af tolvfingertarmen. Undervejs i processen nedbrydes maden af både kroppens egne enzymer og af vigtige bakterier i vores tyktarm. 

Nogle madvarer nedbrydes lettere end andre, og det er faktisk forklaringen på hvorfor du måske har set en hel majs ligge og lure i kummen en gang i mellem.

Et lille ekstra fun fact er også, at din mavesæk som regel er tømt ca. fire timer efter, du har spist! Derudover kan den ca. rumme 1,5 liter og så står den aldrig stille – den er altid i bevægelse, så den kan nedbryde maden. Det er da meget cool!

Tips og tricks til at undgå fordøjelsesproblemer

Hvis du ofte føler dig oppustet, eller der går alt for langt imellem dine toiletbesøg, kan du faktisk prøve at forbedre din fordøjelse selv, så du ikke skal bøvle med dårlig fordøjelse. Det er vigtigt, at du husker at spise godt med fibre, som du blandt andet finder i grove grøntsager som gulerod og broccoli, rugbrød og havregryn. Derudover skal du, for at undgå fordøjelsesbesvær, drikke rigeligt med vand, så man hjælper maden bedre igennem fordøjelseskanalen og undgår forstoppelse.

Sidst men ikke mindst, så hold igen med fødevarer, som er svære at fordøje. Her snakker vi ofte præfabrikeret fødevarer såsom slik og friturestegt mad. Hvis du ovenikøbet får bevæget kroppen og gået nogle lange ture, så skal det nok være en start på et liv med en bedre fordøjelse.