Kalk i kosten – bliv klogere på calcium i mad
Kalk i kosten – bliv klogere på calcium i mad

Kalk i kosten – bliv klogere på calcium i mad

Få nok kalk i din kost – men hvor meget er nok, og hvordan? Lad os dykke ned i calcium i mad - og måske også lige få afklaret om kalk og calcium overhovedet er det samme?

Er kalk og calcium det samme?

Calcium eller kalk – fuldstændig samme betydning! Kalk er det mineral, der findes allermest af i kroppen: 99 procent er bundet i tænder og i knoglerne. Det er faktisk især under væksten, hvor knoglerne opbygges, at behovet for kalk i maden er afgørende.

Calcium i mad fås nemmest gennem mejeriprodukter som mælk, syrnede mælkeprodukter og ost. Men for at det ikke skal være løgn, så kan du også få calcium igennem grøntsager som broccoli, grønkål – og fisk!

Vi har samlet en lille oversigt over tre favoritgrøntsager og mælkeprodukter – og hvad de hver især indeholder af calcium. Dagligt referenceindtag er 800 mg for voksne.

Grøntsager
– Spinat: 129 mg pr. 100 gram 
– Grønkål: 219 mg pr. 100 gram 
– Selleri: 325 mg pr. 100 gram 

Mejeriprodukter
Anbefalingen lyder på 250 ml, hvis du spiser planterigt og varieret. Hvis du ikke spiser så mange bælgfrugter og mørkegrønne grøntsager, anbefales 300-350 ml mælkeprodukt. Og hvis du ikke spiser ost, kan du lægge 100 ml mælk til regnskabet.
– Skummetmælk: 119 mg pr. 100 gram 
– Skyr: 120 mg pr. 100 gram 
– Hytteost: 90 mg pr. 100 gram 

Kalk

Kalk er nødvendigt for vedligeholdelse af normale knogler og tænder

180 tabletter