Lav lækker vegansk mad
Lav lækker vegansk mad

Lav lækker vegansk mad

Flere kaster sig ud i at trylle i det veganske køkken – eller med at have enkelte kødfrie dage. Og med god grund. Mulighederne med vegansk mad er stort set uendelige, men det kan være svært, hvis man mangler lidt inspiration til veganske opskrifter. Derudover er det vigtigt at du spiser, så du får nok næringsstoffer og tager de nødvendige kosttilskud. Dem skal vi nok komme ind på senere – men hvordan ved du, om du skal tage kosttilskud? 

Veganske produkter til vegansk mad

Hvis du er vegetar, og du spiser æg, mælkeprodukter og en varieret kost, får du som regel nok næringsstoffer, og du har generelt ikke behov for at tage kosttilskud. Hvis du derimod er veganer, eller hvis du som vegetar kun spiser lidt æg og mælkeprodukter, er det vigtigt, at du spiser, så du får nok næringsstoffer og tager de nødvendige kosttilskud.

Fødevarestyrelsen anbefaler nemlig, at veganere tager følgende tilskud:

10 µg vitamin D pr. dag om vinteren (fra oktober til april) 
2 µg vitamin B12 pr. dag 

Vegansk aftensmad

Mange forstår den veganske livsstil som, at det er en kost kun baseret på grøntsager. Men der er faktisk mange lækre råvarer, som man kan trylle med i køkkenet, for at lave sund, god og sjov vegansk mad.

Defor kommer der her en opskrift, der udover at være vegansk er nem at lave, men som også kan varieres på alverdens måder. Opskriften er veganske pandekager med kikærtefyld: 

Der skal jo typisk æg i pandekager, men det kan jo ikke lade sig gøre, når det drejer sig om veganske pandekager – derfor bruges opløste hørfrø i stedet 🥞

Ingredienserne du skal bruge:
– En håndfuld spinat
– 1 dl hørfrø
– 6 dl vand
– 150 gram fuldkornsmel
– 2 spsk. olivenolie
– 1 tsk. salt

Sådan gør du:
Lad hørfrøene stå i blød i vand i 30 minutter og tilsæt derefter alle ingredienser og pisk dem godt sammen (gerne med stavblender, så spinaten bliver finhakket). Tilsæt vand indtil dejen er ensartet og uden melklumper. Steg herefter pandekagerne på panden i lidt olie. Nemt, nemt, nemt! 

Til fyldet steges kikærter i paprika og andre stærke krydderier, og blandes med grove grøntsager og most avocado.

Veganske produkter til din veganske livsstil

Det er som sagt vigtigt, at du spiser, så du får nok næringsstoffer igennem din veganske kost. Du kan derfor også supplere med nogle veganske kosttilskud, som eksempelvis Apovit Omega-3 vegansk. Omega-3 vegansk er velegnet til vegetarer og veganere fra 11 år og derover, der ikke spiser 350 gram fisk om ugen (eller andre som ønsker et vegansk alternativ til fiskeoliekapsler). Omega-3 vegansk er nemlig udvundet fra alger i stedet for fisk. Du kan også vælge at supplere med Apovit Multi vegansk, som blandt andet indeholder B12- samt A-, C- og D-vitamin, zink og selen, der bidrager til immunsystemets normale funktion.

Omega-3 vegansk

DHA og EPA som bidrager til en normal hjertefunktion

30 kapsler