Tips til studiestart | 3 tips: Bliv klar til studiestart
Når studielivet kalder, er det vigtigt at have gode arbejdsrutiner for at opnå gode resultater. Men en varieret og næringsrig kost og aktiv livsstil har også en stor betydning.
Tips til studiestart – sådan sikrer du en en sund livsstil i studietiden!
Når studielivet kalder, er det vigtigt at have gode arbejdsrutiner for at opnå gode resultater. Men en varieret og næringsrig kost og aktiv livsstil har også en stor betydning. Her er tre tips til studiestart:
1. Studiestart tips for krop og sind
Midt i den travle studietid med opgaver, undervisning, arbejde og aftaler, er det at vigtigt at være fysisk aktiv 30 minutter om dagen. Det behøver ikke at gøres med et dyrt fitness-abonnement. Aktiviteten kan sagtens foregå i den nærmeste park, i gården, i haven eller med hjælp fra en trænings-app. Aktiviteten skal bare være med moderat til høj intensitet, og være ud over dine almindelige kortvarige dagsaktiviteter.
Du kan også vælge at dele de 30 minutter op, så skal aktiviteten være minimum 10 minutter ad gangen.
2. Studiestart tips for sund og varieret studiemad
Bliv klar til studiestart med en sund og varieret kost. Det er vigtigt at sørge for, at få tilstrækkelige vitaminer og mineraler, så kroppen kan fungere optimalt. Det får du ved at følge de officielle kostråd, der blandet andet siger, at vi skal spise seks stykker frugt og grønt om dagen. Det svarer til 600 gram grøntsager og frugt, hvor halvdelen gerne skal være grøntsager. Frugt og grønt indeholder både kostfibre, vitaminer og mineraler. Hvis økonomien under studietiden er lidt presset, behøver det ikke gå ud over en sund og varieret kost med frugt og grønt. Næsten alle former for grønt tæller nemlig – både de rå, de tilberedt, dem fra frost og dem på dåse. Og én af dine seks om dagen kan endda udskiftes til juice. Det tæller dog kun for én, uanset hvor mange glas du drikker.
En god måde at få de anbefalede 600 gram frugt og grønt om dagen er at tage grøntsagssnacks med til forelæsningen. De er rige på kostfibre og giver en god mæthedsfornemmelse samtidigt med, at du sparer penge i kantinen.
3. Studiestart tips som bidrager med næring til hjernen
En del af de officielle kostråd siger også, at vi gerne skal spise 350 gram fisk om ugen, hvoraf 200 gram bør være fed fisk. Og igen her behøver en sund og varieret kost ikke at vælte budgettet. De 350 gram gælder nemlig også fiskefrikadeller, frossen fisk og fisk på dåse. Fisk er rig på både selen, D-vitamin og omega-3. Omega-3 indeholder fedtsyrerne DHA (docosahexaensyre) og EPA (eicosahexaensyre) som bidrager til en normal hjertefunktion, og DHA bidrager også til en normal hjernefunktion og et normalt syn.
Har du brug for kosttilskud ved studiestart?
Så længe du spiser sundt og varieret – og følger de officielle kostråd, bliver dit vitamin-og mineralbehov dækket. Hvis det kniber med at spise efter anbefalingerne, kan du overveje at supplere med kosttilskud. Kosttilskud kan ikke erstatte en sund livsstil, men kan være et supplement til din daglige kost. Apovit Multi indeholder 11 vitaminer og 9 mineraler. Du kan også vælge en vegansk udgave, Apovit Multi vegansk, som indeholder 13 vitaminer og 10 mineraler. Og hvis du ikke får 350 gram fisk om ugen, kan du overveje at supplere din kost med Apovit omega-3 – denne findes også i en vegansk udgave. Hvis du ikke er til kapsler, kan du i stedet vælge en variant til at tygge, nemlig Apovit omega-3 geléfisk med tutti-frutti smag.
Kosttilskud kan ikke erstatte en varieret kost.
KILDER:
Fødevarestyrelsen