Vitaminer til gravide | Apovit Gravid Multi
Vitaminer til gravide | Apovit Gravid Multi

Vitaminer til gravide | Apovit Gravid Multi

Går du og venter på storken? Så har du muligvis endnu større fokus på, hvad du spiser, og muligvis også om du får de rigtige vitaminer og mineraler. Det skal du endelig fortsætte med, da barnets udvikling afhænger af, hvilken mad du spiser under graviditeten. Derfor kan du her læse mere om anbefalinger for vitaminer til gravide, samt få viden om kosttilskud til dig, der er gravid. 

Vitaminer til gravide

Måske du allerede ved, at det er vigtigt at få folsyre, når man er gravid? Folsyre bidrager nemlig til en normal vævsvækst hos gravide, og samtidigt har det en vigtig rolle for udviklingen af forstrets hjerne og rygmarv.

Sundhedsstyrelsen anbefaler at tage folsyre allerede tre måneder før du bliver gravid, til tre måneder inde i graviditeten. Da det er svært at vide præcis, hvornår du bliver gravid, kan du med god grund begynde at tage folsyre, så snart I begynder at planlægge at blive gravide. 

Kalk er vigtigt for både dine og dit ufødte barns knogler. For kalk findes forskellige anbefalinger til dig, der er gravid, afhængig af dit kalk-indtag gennem kosten. Hvis du ikke indtager 250-300 ml mælk og en skive ost dagligt, anbefaler sundhedsmyndighederne et dagligt kosttilskud på 500 mg kalk gennem hele graviditeten.

D-vitamin, som bidrager til normal optagelse og udnyttelse af kalk, er vigtig for vækst og knogledannelse. Gravide anbefales et dagligt D-vitamintilskud på 10 µg gennem hele graviditeten for at sikre, at både du og barnet får den tilstrækkelige mængde. Efter fødslen anbefaler Sundhedsstyrelsen, at barnet fortsætter med at få et tilskud af D-vitamin, fra barnet er 14 dage til 4 år gammel i form af D-dråber.

Værd også især opmærksom på, at behovet for jern øges i løbet af graviditeten. Du bør som gravid derfor fra 10. graviditetsuge og frem til fødslen supplere din kost med jerntilskud. Tilskuddet tages separat og mellem måltiderne – her optager din krop nemlig bedst muligt mineralet. Optagelsen øges, hvis du samtidigt indtager C-vitamin. For dig, der ønsker at indtage jern i form af kosttilskud, skal du være opmærksom på, at jerntilskud ikke medregnes i multivitaminer ifølge Sundhedsstyrelsen, da jern ikke optages i samme grad, når der er mange vitaminer og mineraler tilstede som i en multivitamin.

Omega-3 til gravide
Omega-3 bidrager til normal udvikling af hjernen og øjnene hos fostret og hos spædbørn, der ammes. Som gravid anbefales det at spise 350 gram fisk om ugen – og gerne forskellige slags. Af de 350 gram skal 200 gram gerne være fed fisk, såsom laks, ørred, makrel og sild. Hvis du er gravid, ammende, eller hvis du planlægger at blive gravid, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du ikke spiser udskæringer fra store rovfisk, da de kan have et højt indhold af kviksølv – det er blandt andet helleflynder, aborre og tun. Du kan supplere din daglige kost med APOVIT® Gravid omega-3, hvis du ikke får spist den anbefalede mængde fisk om ugen. 

Kosttilskud til gravide
Du kan på apoteket købe kosttilskud til gravide som APOVIT® folsyre og APOVIT® Gravid Multi, der indeholder 12 vitaminer og 8 mineraler, dog ikke jern, men bl.a. 400 µg folsyre og 10 µg D-vitamin, der er den anbefalede mængde. Du kan derudover også købe Gravid jern C, Gravid kalk og Gravid omega-3, der er tilpasset til den anbefalede mængde som gravid.

Kosttilskud kan ikke erstatte en varieret kost.

KILDE:
Sundhedsstyrelsen
Fødevarestyrelsen