Har du brug for vitaminer, og Omega-3, når du er gravid?
Har du brug for vitaminer, og Omega-3, når du er gravid?
VIDEN OM VITAMINER

Har du brug for vitaminer, og Omega-3, når du er gravid?

Som gravid bliver du nok mere optaget af hvilken mad du spiser, og om du får de rigtige næringsstoffer i dig. Og det er rigtig godt, for barnets udvikling afhænger af, hvad du spiser under graviditeten. Men har du tænkt over, at du også bør tage kosttilskud med vitaminer og mineraler?

Vigtigt for barnet – og for dig
Mange kvinder har nok hørt, at de bør tage folsyre under graviditeten. Folsyre spiller nemlig en vigtig rolle for udvikling af fostrets hjerne og rygmarv. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du begynder at tage folsyre allerede 3 måneder før du bliver gravid, og fortsætter 3 måneder ind i graviditeten. Men da det kan være svært at vide præcis, hvornår man bliver gravid, kan det være en god idé at begynde at tage folsyre, allerede når du/I stopper med at bruge prævention.

D-vitamin er vigtigt for vækst og knogledannelse. For at både mor og barn skal få tilstrækkeligt med D-vitamin, anbefales gravide et dagligt D-vitamintilskud på 10 µg gennem hele graviditeten. Når barnet er født, anbefaler myndighederne, at det fortsætter med at få et tilskud af D-vitamin fra det er 14 dage gammel og indtil barnet bliver 4 år.

Mange kvinder har små jerndepoter, allerede når de bliver gravide, og i løbet af graviditeten øges behovet for jern. Gravide bør derfor fra 10. graviditetsuge og resten af graviditeten dagligt tage et jerntilskud. Hvis du lider meget af kvalme, kan du ifølge Sundhedsstyrelsen vente med at begynde med jerntilskuddet til 18. graviditetsuge.

Jerntilskuddet bør tages separat og mellem måltiderne, hvor absorptionen er bedst. Optagelse af jern øges, hvis du samtidigt indtager C-vitamin. Ifølge Sundhedsstyrelsen medregnes jerntilskud i multivitaminer ikke, da jern ikke optages så godt, når det er i konkurrence med de andre stoffer i en multivitamintablet..

Calcium er vigtigt for både den gravides og det ufødte barns knogler. Du er dækket ind, hvis du får mejeriprodukter svarende til 250-300 ml mælk og mælkeprodukt og 20 g ost (1 skive) dagligt eller 350-400 ml mælk eller mælkeprodukt, hvis du ikke spiser ost. Ellers anbefaler myndighederne, at du tager et kosttilskud på 500 mg calcium hver dag gennem hele graviditeten.

Fisk til gravide

Gravide skal helst spise 350 g fisk om ugen, heraf gerne 200 g fed fisk. Det er godt at spise forskellige slags fisk som fx rødspætte, rødtunge, skrubbe, torsk, kuller, kulmule, sej, fiskerogn og de fede som makrel, sild og opdrættet laks. Gravide anbefales dog at begrænse indtaget af store rovfisk for at undgå at få kviksølv i skadelige mængder. Hvis du har svært ved at komme op på at spise den anbefalede mængde fisk, kan du supplere din kost med APOVIT® Gravid omega-3 kapsler.

Købes på apoteket
På apoteket kan du købe APOVIT® Folsyre og APOVIT® Gravid multi, der indeholder flere forskellige vitaminer og mineraler, bl.a. den anbefalede mængde folsyre og D-vitamin. Du kan også købe APOVIT® Gravid jern og APOVIT® Calcium, der er tilpasset dig, der er gravid. Apoteket kan hjælpe, hvis du har spørgsmål om kosttilskud til gravide.

Kosttilskud kan ikke erstatte en varieret kost.

KILDE:
Sundhedsstyrelsen
Fødevarestyrelsen

Gravid Omega-3

Moderens indtag af DHA* bidrager til normal udvikling af hjernen og øjnene hos fostret og hos spædbørn, der ammes

90 kapsler

Gravid jern C

Fra 10. graviditetsuge C-vitamin øger optagelsen af jern

100 tabletter