Kalk

Svagere knogler efter overgangsalderen?

En kvindes overgangsalder indtræder som regel, når hun er 45-55 år. Det mest konkrete tegn på, at du er gået i overgangsalderen er, at du ikke længere får menstruation, og nogle kvinder kan opleve store forandringer i deres krop

Knoglevenlig livsstil efter overgangsalderen

Årsagen er, at uden menstruation sker der ikke frigørelse af hormonet østrogen, der indtil overgangsalderen har haft tre vigtige opgaver: Det styrker slimhinderne, det forebygger åreforkalkning, og det modvirker afkalkning af knoglerne og dermed tab af knoglevæv. Derfor er knoglevenlig livsstil ekstra relevant for dig, hvis du har passeret overgangsalderen.

Derfor er kalk så vigtigt

Din krop kan ikke selv producere kalk, så den er helt afhængig af, hvor meget kalk du indtager. Du får kalk gennem din daglige kost, hvor især mælk og mælkeprodukter bidrager. Fundamentet for stærke knogler bliver lagt allerede i barndommen, så kalk er vigtigt hele livet. Vidste du, at dine knogler er levende væv? Helt konkret sker der det, at knoglevævet hele tiden bliver nedbrudt og genopbygget og, hvis du ikke får nok kalk, mangler knoglerne byggesten. Men det er ikke kun knoglerne, der har brug for kalk. Kalk bidrager bl.a. også til normalt energistofskifte, normal størkning af blod, normal muskelfunktion, fordøjelsesenzymernes normale funktion, celledelings- og specialiseringsprocessen, vedligeholdelse af normale tænder – og knogler, hvor kalk hjælper til at begrænse tabet af knoglemineral efter overgangsalderen. Lav knogle-mineraltæthed er en risikofaktor i forhold til knoglebrud som følge af knogleskørhed.

Den officielle anbefaling for personer med øget risiko for knogleskørhed (osteoporose) er 800-1000 mg kalktilskud kombineret med 20 µg D-vitamin om dagen.

Dyrk motion – og tag APOVIT® Kalk med D-vitamin

Din krop kan ikke optage kalk uden D-vitamin. Derfor er kosttilskud, der kombinerer kalk og D-vitamin, ideelt for kvinder efter overgangsalderen. Samtidig er det en god idé at dyrke styrketræning og motion, der aktiverer hele kroppen. For det er med til at styrke både knogler og muskler.

Kosttilskud kan ikke erstatte en varieret kost.

KILDER:

Fødevarestyrelsen
Sundhedsstyrelsen
EFSA (European Food Safety Authority – Den europæiske fødevaresikkerheds organisation)

Nye­ste ind­læg

21. april 2025

Man hører tit, at det er en god idé at tage C-vitamin om vinteren. Men hvad er C-vitamin godt for? Vi har kigget lidt nærmere på vitaminet, og hvilke funktioner det har i kroppen

Læs mere C-vita­min i mad – hvilke grøntsa­ger er der C-vita­min i?
15. april 2025

Multivitaminer gør det nemt at få vigtige vitaminer og mineraler i en travl hverdag. Læs hvorfor et multi-produkt kan være et smart valg for dig

Læs mere APOVIT Mul­ti­vi­ta­mi­ner – Et nemt valg i en travl hver­dag
31. marts 2025

Mange af os har en travl hverdag der kan gå ud over kosten, fordi vi måske springer over, hvor gærdet er lavest for at få madlavningen hurtig overstået

Læs mere Har du brug for vita­mi­ner i en hel almin­de­lig hver­dag?
31. marts 2025

Myndighederne anbefaler, at børn fra 4-10 år dagligt får 300-500 gram frugt og grønt afhængig af alderen, men i gennemsnit får kun hvert 3. barn nok af det grønne. For at dække det daglige behov skal de nemlig spise to hele frugter og to hele grøntsager hver eneste dag. Større børn anbefales at spise 600 gram frugt og grønt.

Læs mere Har børn brug for vita­mi­ner, hvis de kun spi­ser det, de kan lide?