Hvorfor er kalk så vigtigt for dine knogler hele livet?
Hvorfor er kalk så vigtigt for dine knogler hele livet?
VIDEN OM VITAMINER

Hvorfor er kalk så vigtigt for dine knogler hele livet?

Knoglerne består af både kalk og kollagen. Kollagen giver elasticitet, og kalk giver den styrke, som er så vital for dine knogler og dermed dit bevægeapparat. Jo stærkere dit skelet er, jo mere solidt er det

"børn til og med 9 år, der er allergiske over for mælk: 500 mg kalktilskud om dagen. Personer over 10 år, der er allergiske over for mælk: 750 mg kalktilskud om dagen"

Fundamentet for stærke knogler bliver allerede lagt i barndommen. Ja, faktisk allerede under graviditeten, hvor Sundhedsstyrelsens anbefaling lyder: Gravide bør dagligt tage et kalktilskud på 500 mg gennem hele graviditeten, hvis de ikke drikker mælk eller spiser mælkeprodukter. Hvis du som gravid indtager mælkeprodukter, skal du indtage op til en 1/2 liter om dagen for, at det dækker både dit og dit ufødte barns behov. Men kalk dækket det ikke alene. Kroppen kan nemlig ikke optage kalk, hvis den ikke får D-vitamin. Derfor bør gravide også indtage 10 µg D-vitamin dagligt, ifølge de officielle anbefalinger.

Kalktilskud til gravide

Hvis du som gravid ikke drikker ½ liter mælk om dagen, kan du købe små synkevenlige tabletter på apoteket med 250 mg kalk. De hedder APOVIT® Gravid kalk, og den daglige dosis er 2 tabletter.

Hvorfor er kalk så vigtigt?

Kalk er nødvendigt for barnets normale vækst og knogleudvikling. Knoglevævet er nemlig levende, og det bliver konstant skiftet ud ved at gammelt væv bliver nedbrudt, mens nyt bliver dannet. Derfor skal byggestenen kalk hele tiden være til stede. Dog kan kroppen ikke selv producere kalk. Derfor er dit barn meget afhængig af, at du som forælder løbende giver barnet kalkholdig kost.

Har dit barn brug for kosttilskud med kalk?

Kalk findes især i mælkeprodukter, ost, brød, korn og grønt. Hvis du har svært ved at lokke et glas mælk, et bæger yoghurt eller en rugbrødsmad med ost i dit barn, så kan det være relevant at overveje et kalktilskud, såsom APOVIT® Kalk til børn fra 3-10 år, som kan købes på apoteket. Hver tablet indeholder 500 mg kalk. Tabletterne tygges og har en frisk smag af appelsin.

Kosttilskud kan ikke erstatte en varieret kost.

KILDER:

Fødevarestyrelsen
Sundhedsstyrelsen
EFSA (European Food Safety Authority – Den europæiske fødevaresikkerheds organisation)

APOVIT Ren kalk

Kalk er nødvendigt for vedligeholdelse af normale knogler og tænder

180 tabletter

Kalk børn

Kalk er nødvendigt for barnets normale vækst og knogleudvikling. Tyggetablet med appelsinsmag

90 tabletter