Hvorfor fejrer vi mortensaften i Danmark?
Hvorfor fejrer vi mortensaften i Danmark?
Højtider

Hvorfor fejrer vi mortensaften i Danmark?

08.Nov.2021

Vidste du godt, at oprindeligt blev mortensaften fejret ved at spise gås og ikke and? Jeg an(d)ede det ikke (hæ hæ), men nu hvor min familie og jeg skal fejre denne hyggelige begivenhed, så vil jeg prøve at sætte mig lidt ind i historien

Hvorfor fejrer vi mortensaften?

Samtalen om, hvorfor vi fejer mortensaften, går igen hvert år, føler jeg: Min familie og jeg elsker at samles om en god middag, så vi bruger hver en anledning, vi kan, til at spise lækker mad. Ergo skal vi selvfølgelig spise sammen på mortensaften. Og hvorfor fejrer vi så mortensaften? En god internet-søgning lærte mig, at Morten var kendt for at kunne helbrede de syge, og derfor ville man udråbe ham til biskop. Det havde Morten ikke lyst til, så han gemte sig på en gåsesti. Gæssene fik dog afsløret hans gemmested ved at larme og rappe, så Morten blev fundet og tvunget til at være biskop. For at hævne sig på gæssene bestemte Morten, at hver husstand en gang om året skulle spise en gås. Men hvorfor spiser vi så oftest and i Danmark, tænker du måske? Jamen dengang var det dyrt at spise gæs, så man valgte at spise and i stedet.

 

Nu, hvor vi ved, hvorfor vi fejrer mortensaften, så vil jeg rigtig gerne dele, hvordan vi altid gør i min familie, og hvad vores mortensaften-menu består af:

 

De gamle står altid for sovs og kartofler – og anden, da den skal langtidssteges. Dog er det lidt tung mad, så jeg medbringer altid en lækker salat for at friske mortensaften-menuen lidt op! I år laver jeg min populære grønkålssalat med appelsin og granatæble – for alle måltider er bare bedre med lidt friskt til!

 

Du kan jo prøve at gøre det samme.