Hvorfor fejrer vi mortensaften i Danmark?
08.Nov.2021Vidste du godt, at oprindeligt blev mortensaften fejret ved at spise gås og ikke and? Mange an(d)er det ikke (hæ), men nu hvor mange familier skal fejre denne hyggelige begivenhed, så vil vi sammen med jer prøve at sætte os lidt ind i historien
Hvorfor fejrer vi mortensaften?
Samtalen om hvorfor vi fejer mortensaften går igen nemlig hvert år. Mange familier elsker at samles om en god middag – og vi bruger bestem også hver en anledning vi kan til at spise lækker mad. Ergo skal vi selvfølgelig spise sammen på mortensaften. Og hvorfor fejrer vi så mortensaften? En god Googlesøgning lærte os, at Morten var kendt for at kunne helbrede de syge, og derfor ville man udkåre ham til biskop. Det havde Morten ikke lyst til, så han gemte sig på en gåsesti. Gæssene fik dog afsløret hans gemmested ved at larme og rappe, så Morten blev fundet og tvunget til at være biskop. For at hævne sig på gæssene bestemte Morten, at hver husstand en gang om året skulle spise en gås. Men hvorfor spiser vi så oftest and i Danmark, tænker du måske? Jamen dengang var det dyrt at spise gæs, så man valgte at spise and i stedet.
Nu hvor vi ved, hvorfor vi fejrer mortensaften, så vil vi rigtig gerne dele hvad en god mortensaften-menu kan bestå af, og hvordan hele familien kan være med!
For mens anden langtidssteges, kan man tage de mindste med i køkkenet og forberede både sovs og kartofler! Det er lækkert, men kan også være tung mad for mange. Derfor sætter vi sådan en aften ekstra stor pris på en lækker og frisk salat. I år vil vi lave en grønkålssalat med appelsin og granatæble – for alle måltider er bare bedre med lidt friskt til.
Du kan jo prøve at gøre det samme.